ZÖLD ÚT szaknyelvi vizsgák

A ZÖLD ÚT az alábbi, államilag elismert egynyelvű szaknyelvi vizsgákat kínálja:

gazdálkodási menedzsment,
agrár- és környezettudomány valamint
műszaki szaknyelv.

 

Az agrár- és környezettudományi szaknyelvi vizsga elsősorban a szakirányú felsőfokú tanulmányokat folytatók körében népszerű. A vizsgafeladatok „zöld" jellege miatt nyugodt szívvel ajánljuk az Erdőmérnöki Kar minden hallgatójának.

A műszaki szaknyelv a mérnök-hallgatók számára is ésszerű választás.

A diplomaszerzéshez előírt B2 középfokú nyelvvizsga nem csak általános nyelvvizsga, hanem szaknyelvi vizsga is lehet. A nyelvi szint értelemszerűen ugyanaz, de a vizsgázói visszajelzések alapján a szaknyelvi szövegek közelebb állnak az adott szakterület művelőihez, mint az általános nyelvi szövegek. Sokak számára a szaknyelvi vizsga könnyebb akadály, mint az általános nyelvvizsga.

Aki pedig már rendelkezik egy B2 általános nyelvvizsgával, nyelvi portfólióját immár stressz nélkül bővítheti egy szaknyelvi vizsgával. Pályázati anyagában jól fog mutatni.

Miért jó választás a ZÖLD ÚT szaknyelvi vizsga? Néhány érv a fentieken kívül:

·        Vizsgalehetőség és felkészítés egy helyben, az Idegen Nyelvi Központban

·        Nyelvtanáraink ZÖLD ÚT vizsgáztatók, vizsgáztatási tapasztalatainkat a felkészítés során fel tudjuk használni.

·        Országszerte 17 vizsgahely.

·        Szaknyelvi vizsgák közül a legkedvezőbb vizsgadíj.

Kínált nyelvek Sopronban: angol, német

Vizsgaszintek: alapfok (B1), középfok (B2), felsőfok (C1)

Részletes információk a vizsga felépítéséről, az egyes feladatokról, a vizsga időbeosztásáról és az elérhető pontszámokról ITT.

A vizsga jellege

Az eddig kizárólag komplex nyelvvizsgarendszerként működő Zöld Út vizsgarendszerben a 2019. őszi vizsgaidőszaktól kezdve külön írásbeli és külön szóbeli vizsga is tehető. Az eredményszámítás módja komplex vizsgák esetén változatlan, azaz a sikerességhez összességében kell elérni a 60%-ot. A vizsga félig sikeres, ha a vizsgázó csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgán éri el a 60%-ot. Mindkét esetben szükséges elérni a sikerességhez továbbra is a készségenkénti minimum 40%-ot.

A vizsga sikeressége

A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó összességében 60%-ot teljesít, miközben minden mért részkészségből (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség, közvetítés) eléri minimum a 40%-ot. Egy egyszerű példa: 70%-os szóbeli teljesítmény mellett az írásbelin nyújtott 50%-os teljesítmény sikeres nyelvvizsgát jelent. Ha bármely fenti részkészség teljesítménye nem éri el a 40%-ot, a vizsga sikertelen.

Jelentkezés a nyelvvizsgára

Nyelvvizsgára jelentkezni évente 3 alkalommal lehet. A vizsgajelentkezés a jelentkezési határidő előtt kb. 2 héttel nyílik meg. A jelentkezési határidő után még 4 napig van lehetőség pótjelentkezést leadni, melynek díja 5.000 Ft. A jelentkezésre vonatkozó szabályokat a Vizsgaszabályzat 1.§  tartalmazza.

Soproni vizsgaidőpontok ITT.

Vizsgaeredmények

A vizsgaeredmény az írásbeli vizsgától számított 3 hét múlva kérdezhető le (pénteki napon, általában a délutáni óráktól). A lekérdezéshez a jelentkezéskor megadott igazolvány számra és az azonosító számra van szükség. Telefonon eredményről tájékoztatást nem adunk.

Információk a vizsgadolgozat megtekintéséről és a felülvizsgálatról.

 

ZÖLD ÚT szaknyelvi vizsgával kapcsolatos további információk az alábbi oldalon:

www.zoldut.uni-mate.hu

 

Egyéb információk: inyk[at]uni-sopron.hu